122

‘Die Amerikaner essen soviel Scheisse und werden so alt.’ Sprak mijn Duitse vriend lichtelijk jaloers en bovenal verbaasd, toen ik hem de lijst met oudste mensen ooit liet zien op Wikipedia.org.

En het is inderdaad opmerkelijk te noemen dat er in de lijst van langstlevende mensen er vier Amerikanen in de top tien staan. Aan de andere kant is het natuurlijk ook zo dat Amerikanen in een hoop zaken uitblinken. Zo was de dikste man ooit ook een Yankee van maar liefst 635 kilogram. Maar goed, ik dwaal af.

122 jaar en 164 dagen. Zo lang leefde de oudste mens op aarde. Uiteraard een vrouw. Want die worden niet alleen eerder volwassen dan mannen, maar leven gemiddeld ook langer. Het betreft de Française Jeanne Calment uit Arles die noch een uitgesproken gezond of uitgesproken ongezond leven leidde.

Jeanne, 60 jaar oud.

Een vrouw die haar leven lang ongeveer één kilo chocolade per week at, die al haar maaltijden én haar huid voorzag van sloten olijfolie, die op haar 85e begon met schermen, die fietste tot haar 100e en die van haar 21e (in het jaar 1896) tot haar 117e (in 1992) sigaretten rookte. Ze was daarnaast de laatste levende persoon op aarde die Vincent van Gogh had ontmoet, ze vond hem niet zo aardig, en de oudste actrice ter wereld na haar speelfilmdebuut op haar 114e.

Jeanne fascineert me. Zo lang leven. Hoe zou dat zijn? Hoeveel liefde, verdriet, vreugde en verlies heeft zij in haar leven gekend? Hoeveel ervaringen en herinneringen moet ze hebben gehad? Ze overleefde twee wereldoorlogen, haar dochter en haar kleinzoon. Ik krijg er kippenvel van als ik er over nadenk.

Jeanne, 120 jaar oud.

Op de vele foto’s van Jeanne die op het internet te vinden zijn, kijkt ze steeds met schalkse en gelukkige ogen in de camera. En altijd ziet ze er jonger uit dan de leeftijden die bij de kiekjes vermeld staan. 122 jaar en 164 dagen leven. Ik kan me er niets bij voorstellen. Maar goed, ik kan ook nog steeds niet geloven dat ik ‘al’ 33 ben. Moet je je eens indenken hoe Jeanne zich gevoeld moet hebben!Reacties zijn gesloten.