Domheid

Dat melk uit een koe komt, zo’n zwart-wit gevlekt log dier met een vriendelijke blik in de waterige ogen, weten veel kinderen niet meer. Ze denken dat melk uit een pak komt en de iets slimmere kiddo’s vermoeden dat dat pak in dé fabriek wordt gemaakt. Je weet wel, die ene fabriek. Die alles maakt. Van sappige appels in kilozak tot spannende spelletjes voor de Wii.

Had je me voor het avondeten gevraagd deze kinderen te beoordelen, dan had ik ze met grote waarschijnlijkheid dom, onderontwikkeld, stinkend en ongeïnformeerd genoemd. Na het avondeten van vandaag heb ik meer begrip voor ze. Sterker nog, ik voel waar ze vandaan komen (om zomaar even een Engelse zin één-op-één in het Nederlands te vertalen).

Op het menu stond ‘gemakkelijke’ zelfgemaakte kikkererwtensoep, naar een krantenknipsel uit De Volkskrant, dat al tig weken in mijn agenda zit geplakt. Men neme een aantal ingrediënten, zet ze op het vuur en hoppa: soep. Je voegt er in de kom nog wat gulle scheuten van je duurste olijfolie aan toe, knijpt er wat vers limoensap over uit (hier wijk ik af van het originele recept), stopt de lepel erin, brengt ‘m naar je mond en smullen maar.

Kikkererwt.

Tijdens het eten, na een hap of tien, zat er ineens iets in mijn mond dat ik niet herkende. Het was geen kikkererwt, want iets te stevig, en ook geen rozemarijnblaadje, want iets te groot. Eenmaal tussen mijn vingers en voor mijn ogen, wist ik nog steeds niet wat het was. Zou het een takje zijn? Een stukje hout? Of misschien toch een lichaamsdeel van een arbeider uit de kikkererwtenfabriek?

En terwijl ik zo naar dat ongeïdentificeerde stukje ding in mijn hand zat te staren, moest ik denken aan koeien, kinderen, kikkererwten en mijn eigen gebrek aan kennis (lees: domheid).

Want wat wist ik eigenlijk van kikkererwten? Je kunt er falafel van maken en het zit boordevol proteïnen. Maar waar komen ze vandaan? Hoe groeien ze? Aan struiken boven de grond of juist eronder? Zijn het eigenlijk wel erwten? En wat hebben die kikkers er mee te maken? Zijn het trouwens kikkers of gaat het om padden? Op al deze vragen had ik geen antwoord. Het enige wat ik tot mijn grote schrik met zekerheid kon zeggen, was dat kikkererwten uit een blik komen. En dat blik komt vast uit dé fabriek. Je weet wel die fabriek waar ze ook melk maken en zo.

Recept.3 reacties

  1. sLoesNo Gravatar wrote:

    Nou? Wat is het antwoord? ;-)

  2. NathalieNo Gravatar wrote:

    Lees net dat de plant KLIERACHTIG BEHAARD is….errrmm

  3. KimNo Gravatar wrote:

    Ik vind het uberhaupt heel stoer dat je lees wel, MAKKELIJKE kikkererwtensoep met pasta gaat maken. Held!