Eufemisme

Beeh. Ik ben een schaap. Een dom, mak schaap dat van zoete koek houdt en kletspraatjes. Het liefst opgediend door een onzichtbare herder met een vriendelijke stem, die af en toe iets roept door een luidspreker. Om me te sussen. Om me gerust te stellen. Om me voor de gek te houden. Beeh. En om mij heen staat de rest van de goedgelovige kudde, een beetje moedeloos voor zich uit te staren en te blauwbekken.

Het is een koude dinsdagochtend eind november en ik wacht al vijftien minuten op een perron op Amsterdam Centraal op de trein richting Heerlen en Maastricht. Door de speakers hoor ik een mevrouw zeggen dat mijn trein over vijf minuten vertrekt. Dat die trein dan in totaal twintig minuten vertraging heeft opgelopen, vertelt ze er voor het gemak niet bij.

Nederlandse treinen hebben al een jaar of twee geen vertraging meer. Ze komen namelijk altijd over enkele ogenblikken binnen (lees iets minder dan 5 minuten vertraging) en als ze er niet binnen enkele ogenblikken zijn, dan vertrekken ze over enkele minuten (lees 5 minuten vertraging of meer), over vijf minuten (meer dan tien minuten vertraging) of over tien minuten (vijftien minuten vertraging of de trein wordt opgeheven). Je zou kunnen zeggen dat de NS zijn reizigers bewust voorliegt. Ik noem het liever het inzetten van eufemismen als communicatiemiddel.

Speaker.

Volgens Wikipedia is een eufemisme een woord, een zinsdeel of soms een hele zin waarmee je iets mooier of vriendelijker voorstelt dan het in werkelijkheid is. Meestal wordt dat gedaan om onprettig nieuws leuker te maken. En aangezien de NS een heleboel onprettig nieuws heeft, wordt het te pas en te onpas ingezet om reizigers voor de gek te houden, agressie in te dammen en misschien zelfs om de statistieken op te leuken.

Een mooi voorbeeld is de landelijke staking van schoonmaakpersoneel eerder dit jaar. Amsterdam Centraal was één grote teringbende. De vloer plakte, overal lag afval en het stonk er naar een mengeling van bier, rottend eten, urine en kots. Maar, ik bleek me te vergissen want volgens die lieve vrouwenstem die door de luidsprekers galmde was het “minder schoon dan u van ons gewend bent”.

Wat ik, als door de wol geverfde treinreiziger, gewend ben van de NS, is dat ik nutteloze, mooi verpakte informatie krijg wanneer er niets aan de hand is. Wat ik ook gewend ben is dat conducteurs zich in hun hokje verstoppen, als er wel iets ernstigs is gebeurd, bijvoorbeeld als er een coupé in brand staat en de rook zich door alle wagons heeft verspreid.

Misschien moet ik maar uitwerpselen (lees schijt) hebben aan het milieu en een auto kopen. Dat heeft ook zijn nadelen, zoals die eindeloze files en de chagrijnige schedels van medeweggebruikers, maar je zit in elk geval wel warm binnen en bepaalt zelf wat er uit de speakers komt. Tot het zover is, blijf ik blaten op mijn website en op verlaten stationnetjes in de hoop dat iemand me hoort. Beeh.

Schaap.8 reacties

 1. sLoesNo Gravatar wrote:

  Klinkt bekend. Ben ook zo’n OV-persoon zonder auto, zoals je weet. Herken me hier zeker wel in!

 2. miekeNo Gravatar wrote:

  Je bent een schaap, maar wel een die leuke stukjes schrijft Marco :)

 3. Marco HohlNo Gravatar wrote:

  @mieke: Beeeeeh :-)

 4. Jean KoningNo Gravatar wrote:

  Ik stond op dezelfde dag (en waarschijnlijk ook nog op hetzelfde moment) op hetzelfde station, een paar perronnen van je verwijderd. Ik hoor de sussende stem nog steeds: “De Sprinter naar Amsterdam Sloterdijk, Zaandam en Uitgeest van spoor 7a vertrekt over enkele momenten”. En dit werd een keer of vier in de repeat gezet. Tot het moment kwam dat de “Sprinter Richting Uitgeest” met volle vaart voorbij perron 7a sjeesde, helemaal leeg – op het hard werkende (lees: We zitten lekker 1e Klas) personeel na. Toen de trein in kwestie (Uitgeest stond verlicht op de bestemmingsborden van de trein, dus ik heb me echt niet vergist) een paar minuten uit het zicht was verdwenen, kwam wederom die vriendelijke stem van de NS-DJ: “De Sprinter naar Amsterdam Sloterdijk, Zaandam en Uitgeest vertrekkende van spoor 7a zal vandaag niet rijden!”
  Dit als extra-tje voor je verder perfect verbeelde stuk.

  • Marco HohlNo Gravatar wrote:

   De NS-DJ. LOL. Ik weet niet of mijn blaten er iets mee te maken heeft maar vandaag beloofde de directeur van de NS toch echt dat ze iets aan de gebrekkige informatievoorziening zouden gaan doen…

  • Marco HohlNo Gravatar wrote:

   Wat zul je trouwens gebaald hebben toen die trein voorbijraasde :-) .

   • Jean KoningNo Gravatar wrote:

    Een van de gratis krantjes (wat ik tijdens het wachten op een trein lees) kopte “Sorry, sorry, sorry, sorry!” over het onderwerp. Laten we hopen dat het door jouw blaten komt; voor mij persoonlijk (net als jij auto-loos) komt het een beetje als mosterd na een maaltijd die in 1994 is verorberd.
    En, ik heb inderdaad gebaald. Maar ja, wie niet?

    PS Ik heb Renske gelezen en vond jouw column (ook dit is puur een kwestie van persoonlijke smaak) toch beter!