Haar

Een bezoek aan de kapper hoeft geen 35 euro te kosten of 40. Nee. Je kunt ook voor minder geld je haar laten knippen. Voor 15 euro bijvoorbeeld. Dat had ik ergens gelezen in een interview met Maik de Boer, de kale (mijn alarmbellen hadden af moeten gaan) überstylist.

Volgens Maik hoeft het niet veel geld te kosten om er verzorgd uit te zien en ik ben het met hem eens. Vandaar dat ik vrijdag op zoek ging naar de kapperszaak in de Ferdinand Bolstraat waar Maik het over had gehad. De eerste kapper die ik tegenkwam, was nog goedkoper dan ik had durven dromen: 13,50 euro. Maar helaas, de zaak was gesloten. Met de handen in mijn haar (flauwe grap en ik droeg overigens een pet) liep ik verder.

In de verte wapperde een vlag met daarop een schaar en een bedrag in euro’s. 11,50 euro. Of het nou kwam door de prijs, of de geur van het etablissement waar ik binnenstapte, ik weet het niet, maar ik verkeerde in shock. Ik mocht gaan zitten op een zwarte lederen bank. Op de muren hingen verschillende bordjes waarop stond dat mensen naar een telefoonnummer moesten bellen als ze klachten hadden en dat gel of haarlak 50 cent extra kostte.

11,50 euro.

De kapperszaken die ik normaliter bezocht, beschikten over een aantal factoren die bij deze knipperette ontbraken. Sfeer bijvoorbeeld. Homoseksuele kappers waren er ook niet (de bellen in mijn hoofd begonnen zachtjes te rinkelen). En nergens stonden producten van Schwarzkopf, Fudge of L’Oreal. Er waren wel kappers met plastic handschoentjes aan (om die vieze klanten niet aan te raken) en flacons met talkpoeder (?). Flikkerende tl-buizen en lichthouten meubels maakten het geheel af.

Uiteindelijk deed mijn kapster er tien minuten over om mijn haar te knippen en het resultaat was prima. Toch heb ik besloten om de volgende keer weer het volle bedrag van 40 euro neer te bladeren voor een knipbeurt. Ik ben namelijk nog nooit zo bang geweest voor een afgeschoren oor of erger nog een mislukte coupe zoals in die salon.

De kappers zagen er stuk voor stuk gedemotiveerd, ongeïnteresseerd en gebroken uit en ik had oprecht medelijden met ze. Hadden ze voor deze job gekozen? Of waren ze ingezet door meedogenloze mensenhandelaren (die waarschijnlijk achter het klachtennummer zaten)? Één belletje en de barbier waarover het ging zou spoorloos van de aardbodem verdwijnen. Nee, dan liever een arrogante nicht, die je met zichtbaar plezier negeert, terwijl hij je hoofdhuid masseert en je voorziet van een koud-warm behandeling, met net iets te heet water.

40,00 euro.3 reacties

  1. AstridNo Gravatar wrote:

    Het is Maik darling. :)

  2. Marco HohlNo Gravatar wrote:

    Aangepast :-) !

  3. SebastianNo Gravatar wrote:

    … wat heb je gelijk – ik zie al de arme kapper voor mijn oogen. Het is geen prettig gevoel, om door iemand geknippt te worden, bij wie je aan de heele lichaamstaal ziet, dat zij of hij echt niet gelukkig is – maar te ongemotiveerd is om echt iets te veranderen… kappes zijn daar helaas in goede gezelschap.