Hebben

Ik like het en ik wil het!

Eind jaren negentig zag ik voor het eerst de film Fight Club in een uitgestorven en afgeragd Tilburgs bioscoopzaaltje. Het leverde me een jarenlange fascinatie op voor de boeken van de Amerikaanse doemdenker Chuck Palahniuk en een nieuwe levensfilosofie: the things you own, end up owning you. Met andere woorden: hoe meer spullen je bezit, hoe meer gedoe je hebt. Sindsdien probeer ik zo weinig mogelijk materiële zaken te vergaren en koop ik haast geen boeken, cd’s of dvd’s meer en zelfs het aantal strips dat ik in een jaar aanschaf is op anderhalve hand te tellen.

Toch heb ik af en toe van die momenten (mensen met een eetstoornis zouden het vreetbuien noemen) dat ik dingen wil hebben. En met af en toe bedoel ik eigenlijk gewoon het liefst nu meteen. Zo verlang ik momenteel naar een aantal dure spullen zoals een iPad 2 en een goede fotocamera, maar snak ik ook naar een aantal kleine hebbedingetjes. Zoals daar zijn….

A’dam – E.V.A. op dvd

Mijn lief en ik kijken elke zondag, vlak voor het slapen gaan, naar de nieuwe aflevering van A’dam – E.V.A. (Amsterdam en vele anderen) op Uitzending Gemist via de iPad van Sebas (want meneer heeft natuurlijk wél zo’n ding). Lekker samen in bed. De serie toont ‘ons Amsterdam’, de stad zoals die nu is, met zijn vele bijzondere bewoners. Een serie over liefde, die met liefde gemaakt moét zijn. Een van de mooiste scènes is te zien in de eerste aflevering wanneer de hoofdpersonages elkaar leren kennen. Meisje rijdt jongen aan met fiets. Beide vallen op de grond. Jongen ontfermt zich over het verwarde meisje en stelt zich voor: “Ik ben Adam.” Meisje kijkt hem aan, pruttelt wat en stelt zich ook voor: “Ik heet Eva.” Waarop ze verlegen naar elkaar glimlachen en Adam zegt: “Nou, dan moet dit het Paradijs zijn.” Prachtig.

A’dam – E.V.A. – Eva en Adam.

John’s Phone

Wat was ik blij met mijn HTC Hero in december 2009. Een smartphone met internet, apps en de hele reutemeteut. De 21e eeuw was eindelijk begonnen. Eind maart 2011 kijk ik er toch net iets anders tegenaan. Continu online zijn betekent dat je altijd je werkmail kan checken, de batterij elke dag moet worden opgeladen en dat mensen denken dat je een betweter bent (omdat je steeds checkt of alles wel klopt via Wikipedia). Daarom ben ik toe aan John’s Phone. Een design telefoontje van Nederlandse origine waarmee je kan bellen (en ophangen). That’s it. Er passen tien nummers in het interne geheugen en de andere nummers schrijf je op in een telefoonboekje dat in de gsm zelf, achter een klepje, wordt opgeborgen. In het boekje zitten ook bladzijdes met boter-kaas-en-eieren (voor de gamers) en uitscheurbare smsjes. Standby-tijd is (je gelooft het vast niet) drie weken!

John’s Phone Brown.

Draken met stekkers

Altijd al willen weten hoe een homoseksueel stelletje leeft? Volg dan de avonturen van Floor de Goede en zijn vriend Bas op de site DoyouknowFlo.nl of koop een van zijn bundels met dagboekstrips (de laatste, ‘De dagelijkse dingen’, is net verschenen). Sebas en ik herkennen onszelf in tachtig procent van de getekende situaties, wat soms best een beetje eng is (ja, ook ik speel soms dat ik een kat ben en rol me dan op tegen mijn vriend terwijl ik begin te snorren en te miauwen). Floor maakt ook een heleboel ander moois, zoals twee boekjes met stripgedichten in samenwerking met kinderboekenschrijver Edward van de Vendel. Eentje, ‘Opa laat zijn tenen zien’ (dat bekroond is met een Zilveren Griffel), heb ik al. Het tweede deel, ‘Draken met stekkers’, staat nog op mijn verlanglijstje.

Draken met stekkers.

Noot van de redactie

Het feit dat Marco op 25 april jarig is, staat volledig los van de inhoud van dit verhaal en moet niet worden gezien als een reden voor het verspreiden van deze column op het wereldwijde web. Mocht iemand toch getriggerd worden Marco te voorzien van een van de bovenstaande items, dan vindt de redactie het geen enkel probleem Marco’s adres door te geven aan deze of gene. Mocht dat verzoek niet komen, dan is Marco echt niet teleurgesteld in zijn lezers. Echt niet.5 reacties

 1. Jean KoningNo Gravatar wrote:

  Alleen al het feit dat je Chuck Palahniuk noemt… kijk, dan gaan bij mij de alarmbellen al rinkelen… Zoals jij jezelf herkent in het werk van Floor de Goede, zo zie ik mijzelf in de spiegel als ik jouw werk lees… En aangezien jij op 25 april verjaard en ik een paar dagen eerder, kan ik alleen maar concluderen dat we allebei heel erg onder invloed van Mars staan… Wederom een zeer vermakelijk stuk…

  • Marco HohlNo Gravatar wrote:

   De laatste tijd stond ik eigenlijk meer onder de invloed van Treets, maar dat is weer een totaal ander verhaal.

 2. KimNo Gravatar wrote:

  Je columns maken me blij :-)

 3. Marco HohlNo Gravatar wrote:

  Trouwens, het kan zijn dat ik een beetje overdrijf in dit stukje want mooie fotoboeken en strips kan ik toch best moeilijk laten liggen :-) .