Tingel

Toegegeven. Ik heb er weinig verstand van, maar ik weet wel dat ik ze mooi vind. Duitse Schlagers uit de jaren twintig en dertig. Muziek van dichter Bertolt Brecht en componist Kurt Weil, liedjes van Marlène Dietrich en de close harmony van de Comedian Harmonists; een Joods-Duits zanggezelschap dat op tragische wijze uit elkaar werd gescheurd in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog.

Eind november gingen Sebas (mijn vriend) en ik naar een Tingel Tangel-avond van Dolly Bellefleur. Voor de leken: een Tingel Tangel-avond is een avond met cabareteske liedjes uit begin vorige eeuw (in het Duits maar ook in het Engels of Frans) en Dolly Bellefleur is één van de aangenaamste en meest betrokken travestieten uit Amsterdam. Een plaatje om te zien, met een heerlijk stemgeluid, een warm hart en prachtige, lange benen.

De avond was geniaal in zijn eenvoud. Op het podium stonden slechts een vleugel en een microfoon en achter de bühne zaten de verschillende zangeressen te wachten op hun solo, achter houten deuren met glazen ramen, net als vissen in een kom. Ze kletsen een beetje met elkaar, reageerden op de vocalist die op het podium stond en dronken een wijntje. Een van de pianisten (er waren er een stuk of drie) kreeg het er verbaal steeds van langs door Dolly Bellefleur, niet gemeen maar op een vriendschappelijke, plagerige toon: “Jij kunt er toch ook niets aan doen dat je minder getalenteerd bent dan de meeste van je collega’s.”

Hilde Hildebrand, Wilma Bakker, Dolly Bellefleur, Mieke Giga.

Sebas en ik hebben de hele avond ademloos geluisterd naar de vele optredens. We hadden elk onze eigen favoriete zangeres: hij Wilma Bakker alias La Sirene en ik Mieke Giga (bekend van rockformatie De Gigantjes). Vooral de uitvoering van het lied ‘Piraten Jenny’ door La Sirene was indrukwekkend. Haar inlevingsvermogen boezemde angst in en het had me niets verbaasd wanneer ze een mes onder haar kleding vandaan had gehaald en het lemmet op iemands keel had gezet.

Een dag later raakte ik op de Facebook-pagina van Dolly Bellefleur in gesprek met Jeroen, die ook in het publiek van de Tingel Tangel zat, nog helemaal in de roes van de avond ervoor verkeerde en mij herkende als een van ‘Die Jungs von der Treppe’ (ter info: er waren meer kaartjes verkocht dan dat er stoelen waren en daarom zaten Sebas en ik op de trap). Ik merkte op dat ‘Die Jungs von der Treppe’ een mooie naam zou zijn voor een zanggroep en dat ontaarde, tot mijn grote verbazing en plezier,  uiteindelijk in een idee en een afspraak.

Gisteravond kwamen Sebas, Jeroen en ik voor het eerst bij elkaar om te kijken of we samen muziek kunnen gaan maken. Sebas aan de piano en Jeroen en ik als vocalisten. Ergens in maart gaan we voor het eerst oefenen en wie weet zie je ons eind dit jaar ook een keer op een Tingel Tangel-avond met liedjes als ‘Kein Schwein ruft mich an’, ‘Veronika der Lenz ist da’ en ‘Wochenend und Sonnenschein’. Misschien dat je dan net als Die Jungs von der Treppe ook betovert raakt door wonderschone, ontroerende en grappige muziek uit lang vervlogen tijden.

Comedian Harmonists.4 reacties

 1. AniqueNo Gravatar wrote:

  ‘Die Jungs von der Treppe’…of te wel “the staircaseboys”

  je vader noemde “de Rivergdogs” die Flusshunde…

 2. KimNo Gravatar wrote:

  Ghi…als het wat wordt met die nieuwe boyband, zit ik eerste rang!

 3. sebasNo Gravatar wrote:

  kim, je krijgt zelfs een backstagepass van mij en je bent ‘tuurlijk superextraspecial guest @ the afterconcertparty… dus :)

 4. Ruud DoumaNo Gravatar wrote:

  Meine Marco, Damen und Herren, sehr geehrtes Publikum!

  Wegens groot succes in november 2010 zijn er drie extra Brecht TingelTangel’s geprogrammeerd in de Roode Bioscoop.
  Was het in de film Der Blaue Engel Marlene Dietrich, die met haar onsterflijke Ich bin von Kopf bis Fuss het publiek verleidde tot het storten van muntgeld op een metalen dienblad (vandaar de naam ‘tingeltangel’), in De Roode Bioscoop zal Überdiva Dolly Bellefleur alles uit de kast halen om deze traditie te doen herleven.
  Proef de sfeer van Berlijn in de jaren ’20 en ’30 met een flinke scheut nu! Laat u in vervoering brengen door de optredens van de topzangeressen La Sirène, Hilde Hildebrand, La Bellefleur en Mieke Giga Stemerdink. Verbaas u over de verrassende actualiteit van het répertoire van Bertolt Brecht, enkele tijdgenoten en ook latere geestverwanten.

  Brecht TingelTangel
  Speeldata: Op de drie dinsdagen 19 april, 17 mei en 21 juni, van 20.30-22.30 uur
  Lokatie: De Roode Bioscoop, Haarlemmerplein 7 in Amsterdam

  Starring: Dolly Bellefleur, Hilde Hildebrand, Mieke Giga Stemerdink, La Sirène en de pianisten Kees van Zantwijk en Jan Robijns

  Entree: 15 euro
  Reserveringen: 020-6388785