NB’er

Werd ik vanochtend toch keihard met de neus op de feiten gedrukt. Door Aaf Brandt Corstius of all people, in haar Volkskrant column ABC, die dit keer over de Meest Sexy Vegetariër wedstrijd ging. Marco Hohl is ‘helemaal niet bekend’ stond er geschreven.

Ik ben dus ‘helemaal niet bekend’.

Toch werd ik afgelopen zaterdag nog herkend. Door een verkoper van The American Book Center op het Spui in Amsterdam. Een leuke jongeman met een vrolijk, geel-oranje ruiten hemd, met blauwe oorbelletjes en een kort gewiekt koppie. Hij had op me gestemd voor de Sexy Vega-verkiezing. Ik was helemaal verbaasd. Vervolgens bood hij me wat lekkers aan uit het rijkelijk gevulde bakje dat hij in zijn handen had. Ik mocht kiezen uit nootjes, een gevuld pepertje en wat gedroogde vruchten. “Allemaal vegetarisch”, voegde hij eraan toe. Ik koos een verschrompeld abrikoosje en hij draaide zich om en nam weer plaats achter de kassa.

Guilty as charged. Foto: Sebastian Doermann.

Het is niet de eerste keer dat ik in de hoofdstad word herkend door wildvreemden. Zo werd ik bij potten en flikker disco De Trut onlangs nog nagewezen door een dronken travestiet met een slecht zittende pruik, die veel te vaak en veel te hard Omroep Brabant naar me riep.

In Brabant zelf ben ik ook een bekend gezicht. Ik herinner me nog die bewuste stapavond in Tilburg waarop een vriendin me wilde voorstellen aan een hyper interessante kunstenaar. Dat bleek gelukkig niet nodig te zijn, want hij kende me van televisie. Hij was altijd in de veronderstelling geweest dat ik ze niet allemaal op een rijtje had en het zag er niet naar uit dat hij die avond van dat idee wilde afstappen. Ik ben maar aan het bier gegaan.

Toen ik vanochtend in de krant las dat ik ‘helemaal niet bekend’ ben, drong de waarheid tot me door en voelde ik me een beetje vies. Ik was geen gevierd BN’er, die elk moment kon worden uitgenodigd als tafelheer bij De Wereld Draait Door, maar een stink normale NB’er: een Niet Bekende Nederlander.

Er bleef niets anders over dan te heulen met de vijand. Ik belde mijn Duitse vriend op om hem het slechte nieuws te vertellen: “Spatzi, schrik niet, maar ik ben ‘helemaal niet bekend’. Het staat in de Volkskrant. In de column van Aaf”. Volgens mijn vriend moest ik me maar niets aantrekken van wat ‘dieser Mann’ allemaal schreef. Dat relativeerde een hoop.

De column van Aaf.One Comment

  1. MikeNo Gravatar wrote:

    Aap! Brand! Korsten? Te lang doorgegaan met borstvoeding geven zeker, hersenen verweekt. Nog nooit gehoord van die meneer, eh mevrouw, whatever. Bekend, onbekend, als je maar niet teveel of liever nog geen vlees eet. En alles beter dan die Hork uit die (oostenrijkse) Kelder. Lekkere achterkant trouwens, kunnen diverse koerassen niet aan tippen. Ga zo door!