(On)zinnigheden

Van e-mailen word je dik >> Van zeuren krijg je een lelijke bek >> Van eten voor het slapen gaan gaat je hart naar de klote >>

Sommige dingen weet je gewoon en andere hoor je op straat of lees je in de krant. Soms zie je, al dan niet leerzame, nieuwsflitsen aan je voorbij trekken zoals op het Centraal Station in Amsterdam. Daar heeft Reaal Verzekeringen sinds kort een elektronische advertentie op perron 2. Voor je neus worden wat nieuwskoppen opgesomd zonder een doorverwijzing naar een daadwerkelijk verhaal en onder in beeld staat een slogan: Reaal, realist in verzekeren.

Wat het nut van die advertentie is of de achterliggende gedachte? Ik kan er enkel naar gissen. Is het soms een goedbedoelde waarschuwing zoals: “Pas op, er kan je van alles overkomen.” Of proberen ze je op een subtiele manier bang te maken voor de alledaagse ‘realiteit’ zodat je je bij hen gaat verzekeren. Iedere keer als ik die nieuwskoppen voorbij zie flitsen, vraag ik me af of Reaal je verzekert tegen schade die je oploopt als een tornado een auto op je hoofd slingert of wanneer je in stukken wordt gescheurd door een terroristische aanslag. Waarschijnlijk niet.

Stuur je ouders eens een kaartje.

Waarom zetten ze op die advertentie dan geen zaken waar je wel iets aan hebt? Dingen die dichter bij je staan als mens, als inwoner van Nederland? Dingen die je gewoon weet of zaken die misschien wel eens waar zouden kunnen zijn. Zinnige onzinnigheden zoals:

Van e-mailen word je dik >> Van zeuren krijg je een lelijke bek >> Van eten voor het slapen gaan gaat je hart naar de klote >> Ook jij bent niet altijd aardig >> Denk eens na voordat je iets doet >> Denk niet altijd na bij alles wat je doet >> Was je handen na het plassen >> Je stinkt uit je mond >> Stuur je ouders eens een kaartje >> De liefde komt er aan >> Maak je niet druk >> …

Deze column is geschreven op 18 oktober 2005 en is eerder gepubliceerd op, schrik niet, mijn Hyves-pagina (die hadden mensen destijds, dus ik schaam me nergens voor).

Je stinkt uit je mond.One Comment

  1. Karolien LammensNo Gravatar wrote:

    Van niet kunnen slapen van de honger wordt je moe…