Pot

Afgelopen vrijdag waren Natasja en ik aan het stappen met mijn verloofde én een biseksuele vriendin toen Natasja ineens aan me vroeg: zie ik eruit als een lesbienne?

Mijn antwoord was ‘ja’.

Het antwoord van de biseksuele vriendin, die, let wel, net pas uit de kast is, was ‘nee’.

En na enige discussie begreep ik waar de verwarring vandaan kwam.

Voor de gemiddelde hetero of net niet meer hetero, zoals ons vriendinnetje, zien Natasja en ik er niet uit als een lesbienne of een homo. Of tenminste we voldoen niet aan hun clichébeeld van de gemiddelde pot of flikker. Maar dat betekent nog niet dat wij er voor insiders ook uitzien als hetero’s.

Sterker nog andere homo’s en lesbo’s die een beetje op de hoogte zijn van de ongeschreven kledingvoorschriften en gedragscodes pikken ons er zo uit. Zo heb ik bijvoorbeeld een baard, doe ik me qua outfit minstens tien jaar jonger voor dan dat ik daadwerkelijk ben en ga ik best vaak naar de sportschool. Iets waar de gemiddelde gaydar van op hol slaat. En Natasja heeft geblondeerd kort haar en een Gapstar-broek, need I say more?

Dus, ja: Natasja, je ziet eruit als een lesbienne.

En, ja: ik zie eruit als een homo.

En onze biseksuele vriendin? Tja, die zag er gewoon uit als een lekker wijf. Maar dát had ze ons niet gevraagd, dus dat hebben we haar maar ook niet verteld.

Deze column is geschreven voor het roze radioprogramma Pink Terrorists, elke woensdag te beluisteren op Amsterdam FM, en werd uitgezonden op 7 oktober 2015. De Natasja in dit verhaal is Natasja Floor, mijn medepresentatrice.

Pot.Reacties zijn gesloten.