Sluimerstand

Sommige mensen lopen maar wat. Been naar voren. Andere been naar voren. Been naar voren. Andere been naar voren. Blik op oneindig. Hersens op sluimerstand.

Een maand geleden waren mijn lief en ik op een markt in een oud kloostergewelf in Utrecht om Sebas zijn sieraden te verkopen (ook hier verkrijgbaar :-) ). En tussen de enthousiaste handelaars en geïnteresseerde klanten door liep een legioen van levende doden. Ontzielde wezens die een verkeerde afslag hadden genomen op hun road to nowhere.

Ik zag ze voorbij schuifelen en had zo’n zin om meerdere van hen uit hun lijden te verlossen door keihard een wekkerradio tegen de harses aan te gooien en te schreeuwen: “Hallooo! Word verdomme eens wakker! Kijk eens om je heen!”

Wekkerradio.

Zombies kom je overal tegen, maar vooral op plekken waar je makkelijk kunt consumeren. In drukke winkelstraten bijvoorbeeld met FEBO’s en H&M’s. In IKEA’s en Burger Kings. Op plekken waar liefdeloos geproduceerde spullen worden verkocht, die alweer vergeten zijn op het moment dat ze in het zoveelste plastic zakje worden gestopt of wanneer het papiertje van de burger op de grond wordt gegooid.

Op de markt waarop we stonden, de Echt Waar Bazaar, was een hoop moois te zien van gepassioneerde ontwerpers met ideeën en een verhaal. Maar dat ging helaas voorbij aan een groot deel van de bezoekers, dat vanaf de binnenkomst alweer op zoek was naar de uitgang.

En, om even glashelder te zijn, ik heb het niet over winkelen.

Ik heb het over de levensinstelling van massa’s mensen. Ogen gefocust op de grond, bang voor wat er zich afspeelt om hen heen, bang voor verandering, alleen maar bezig zijn met de quick fix en vooral niet nadenken over het leven, de liefde of het gebrek daaraan, je werk of over geluk. Want er zal maar eens een gedachte uit voortkomen waar je iets aan hebt, waar je leven langdurig mooier of spannender van wordt of waar anderen iets aan zouden kunnen hebben.

Nee, gewoon niet nadenken en doorlopen. Been naar voren, andere been naar voren. Been naar voren. Andere been naar voren en als het een beetje meezit is die uitgang die je zocht er sneller dan verwacht.

Night of the Living Dead.

Extra speciaal bonusmateriaal:

Sebas op de Echt Waar Bazaar!Reacties zijn gesloten.