Winnen

Heb jij wel eens iets gewonnen? Dat je je enorm inzet om iets te maken, te doen of te bereiken en dat je er dan een prijs voor krijgt. Een beker of een zak met poen, of allebei?

Ik helaas niet. Oké, toen ik zeven was, kreeg ik een derde prijs bij een kleurwedstrijd van het Trefcentrum (een grote supermarkt in Venlo, waar ik vroeger altijd verdwaalde en met tranen in de ogen mijn moeder moest laten oproepen door de intercom). Oh, en natuurlijk 2,50 euro met een kraslot. Maar, dat is niet echt een prestatie. Dat is gewoon een kwestie van geluk. Als je het winnen van een dergelijk bedrag geluk wilt noemen.

Nee, dan mijn vriend. Die was ooit Kreismeister. Ik maak geen grappen. En hij won de Beierse Staatsprijs. Kreismeister werd hij op de 75 meter sprint (zijn benen mogen nog steeds gezien worden). En die staatsprijs kreeg hij omdat hij alleen maar tienen had op het eindrapport van zijn opleiding. Maar dat vertelt hij nooit iemand, dus dan doe ik dat voor hem en dan wordt hij verlegen.

Sprint.

Een collega van mijn lief heeft onlangs ook een prijs gewonnen. De Elle Wonen Design Talent Award voor een toffe, kleine tafel met de naam TOR. Volgens de jury is TOR een ‘opvallend, pittig ding’. Natuurlijk heb ik ook voor hem gestemd op de site van Elle en was ik super trots op zijn prestatie.

Het mooie aan mensen die winnen is, dat ze vaak heel erg bescheiden zijn. Dat geldt voor mijn vriend, maar ook voor zijn collega Johan van Hengel (laat ik zijn naam toch maar even noemen). Ik hoop dat ik over die karaktereigenschap beschik, mocht ik een keer een prijs winnen, voor wat dan ook.

Het is echter waarschijnlijker dat ik dan verander in een schreeuwend beest dat twintig minuten lang “Gewonnen, ik heb verdomme gewonnen,” roept als een soort mantra en de prijs overal mee naartoe neemt en hem mensen onder de neus drukt “Kijk dan, hier is ie! Hij glimt!” Ik denk dat het maar goed is voor iedereen dat ik nog nooit iets heb gewonnen. Laten we dat vooral zo houden.

TOR.4 reacties

 1. NathalieNo Gravatar wrote:

  Je zou m dan kunnen gebruiken als “crunk pimp cup” of zoiets…..en dan in de kroeg drink je er uit hahahaa

 2. SebastianNo Gravatar wrote:

  marco, je mag wel winnen – 1.000.000 euro in de loterij zou niet verkeerd zijn ;)

 3. MoNo Gravatar wrote:

  Ik blijf er bij,
  “Winnen is belangrijker dan meedoen”
  :)

 4. wendyNo Gravatar wrote:

  winnen en dan keihard roepen is toch ook mooi. brengt wat leven in de brouwerij. bescheidenheid is vast een christelijke deugd die overschat wordt.